Skid specen på kyligt äventyr i Norge

10 mars 2010

Den 27.2 hoppade ett gäng förväntansfulla skidspecare in i Vigubilarna för att åka till Norge på kurs. Målet med kursdelen var att från basläger bestående av tält göra dagsturer i de nord norska fjällen och lära oss mera om rutt val och lavinsäkerhet.

Efter några resedagar i bil satte vi på måndags morgonen skidorna på fötterna och tolkade bakom en snöskoter ut till baslägret. Låter som ett ”softvigu” sätt att färdas på, men sanningen var en annan. Efter ca 45 min bakom en snöskoter i -25 graders kyla hade även den varmblodigaste tappat känseln i tårna för länge sedan. Första natten kröp kylan ner till -33,5 grader och gjorde tältlivet till en verklig utmaning. Trangiorna frös, maten frös, tårna frös. Att sedan undertecknad fick maginfluensa och sprang till latringropen sju gånger per natt i kylan gör inte upplevelsen mindre minnesvärd. I skrivande stund är fortfarande båda fötternas stortår bortdomnade, men jag har hört rykten om att känseln nog kommer tillbaka. Fast det kan ta ett eller två år men i alla fall.

På dagarna upplevde vi dock fina toppturer, fantastiska vyer och lite prima pudersnö också! En definitiv höjdpunkt var toppturen till Rohkunborris västligaste topp på 1537m.ö.h. En dag med solsken, fin skidåkning och en äkta fjällhälsning a´la rektor Reuter! På nätterna förgyllde norrskenen vår tillvaro, speciellt för dem som fick vara ute och beundra dem regelbundet under natten… Kursen avslutades med en liftbaserad skiddag i Narvik med 20cm nysnö, stugboende och en rolig kväll på Rallaren! Länge leve skidspecen!

 Toffi B