Kamrat Bazhenov

28 februari 2013

 

Nu måste jag bara berätta om det mest fantastiska och sjuka vildmarks-/överlevnadsprogrammet jag någonsin sett på tv. Ni har kanske sett program som bland annat Survivorman och Bear Grylls överlevnadsserie Man vs. Wild, där programmen går ut på att visa hur man klarar sig i olika situationer i vildmarken. När jag var en sväng till Ryssland förra veckan hade jag dock turen att råka slå på hotellets tv just när Rysslands svar på Bear Grylls sändes. Om man trodde att inget kan bli mer överdrivet än den serien så har ryssarna lyckats ta detta till en helt ny nivå.

Programmet börjar med att programledaren körs ut på vischan, bunden och instuvad i en stor säck. Där lämnas han med endast en rostig yxa, en handritad karta på en näverbit, samt två tändstickor för att klara sig helt själv i den kalla och snöiga miljön. Programledaren lyckas ta sig ur sin fångenskap i säcken och fortsätter färden ut i terrängen. Det sjuka är att programledaren Timofej Bazhenov, som ser ut som en tjurnackad och tatuerad före detta Spetznaz-soldat, endast är klädd i vanliga vandringsbyxor och en t-shirt med vargmotiv (modell sådana som säljs av torgmommon här i Finland också). Med andra ord, han har inga skor på sig… och det är snöigt… och -23 grader kallt!

Under programmets gång utsetts han för lite olika situationer och kastas bland annat i en vak för att sedan få klara sig själv upp därifrån. Programledaren tar det hela med ro och stannar en bra stund i vaken medan han förklarar saker och ting. Han tar dessutom god tid på sig att fortsätta snacka då han tagit sig upp ur vaken och står där lugnt i sina genomvåta vandringsbyxor och t-shirten.

Den bästa scenen är ändå då killen ska göra upp eld och övernatta. Han går runt, barfota förstås, och samlar brasved på ett litet område. Där ”råkar han hitta” en liten flaska med någon sorts tändvätska som programmets team lämnat åt honom. Han använder några droppar av tändvätskan, en av två tändstickor och delar av näverkartan han tidigare fått för att få igång en eld.  ”Äh, kan han inte tända en eld utan tändvätska, vad löjligt!” Men… Wait for it!... det var tydligen inte idén med tändvätskan... För att hålla sig varm så dricker han flera klunkar av tändvätskan!

Det är ju helt otroligt! De är inte kloka de där ryssarna! Det här är underhållning på hög nivå!

Programserien heter tydligen ”Det kunde vara värre” (no shit!) och kan ses via dessa länkar:

http://russia2.tv/video/show/brand_id/3879/video_id/258156

http://www.vesti.ru/videos?vid=487724&cid=1

Om man, som jag, inte förstår ett ord ryska är det ändå sevärt och väldigt underhållande. Även om man får ta det med en nypa salt, situationerna är ju förstås riggade och man blir lite misstänksam på termometern de använder. Ta ändå och kolla in klippet ifall ni har lite tid över. (Scenen med brasan och tändvätskan utspelar sig mellan ca 6 min – 15 min i klippet.)

Jag fick lite översättningshjälp av Virve och här har ni lite översättningar ifall ni vill förstå något av vad han säger.

När han i början vippar på stolen säger han ungefär:
"Alla människor älskar att vippa på en stol, att känna balansen mellan fara och kontroll"
"Dagens program är det första i serien 'Det kunde vara värre' "

På flaskan han hittar står det "drick mig" och han säger att det är visst hans team som lämnat det åt honom, "Som om vi inte druckit tillräckligt tillsammans redan".

När han ska elda med det så säger han att han inte tänker dricka det, men att det luktar som att det borde brinna bra :)

När han ska lägga sig så säger han att han känner sig som shashlik!
"Vätskan är mycket konstigt och som ni såg så brinner den mycket bra, dessutom luktar den konstigt"
"Jag undrar om det inte är kerosin!" "Men det värmer definitivt" "Jag sparar lite tills imorgon"

När han sitter i sin påse efter vakbadet säger han "jag har det jättedåligt. Men det kunde vara värre"