Bouldering

9 april 2013

Våren är äntligen här och detta betyder för mig att jag kan sticka ut och bouldra yes

I detta blogginlägg kommer jag att prata lite allmänt om bouldering och varför jag tycker att det är så huippu! Nedan en kort filmsnutt om en liten men stark ung tjej.

http://www.youtube.com/watch?v=5P5akoQ_eNI

Snabbt om vad bouldering är!

Bouldering är bra träning för hela kroppen. Bouldering är klättring på låg höjd utan rep. Trots att en bouldrare saknar livlina är sporten inte särskilt farlig. Bouldering kan utföras både inomhus på klättervägg eller så utomhus på klippblock. När jag klättrar utomhus har jag med mig en ihopvikbar landningsmadrass, kallad crash pad. Dessutom brukar jag se till att jag har med mig en person som säkrar (spottar) mig då jag klättrar. Bouldering är en mycket billig sport då man jämför med  t.ex. klättring där du behöver karbiner, rep, sele mm.

Bouldering kan man säga att är ett mycket annorlunda sätt att motionera. Det handlar inte direkt om någon uthållighetssport utan mer om att träna upp kroppens rörlighet, vighet samt styrka. Magmusklerna är superviktiga inom bouldering. För mig handlar ändå bouldering mycket om att vara med kompisar och heja och peppa dem att mentalt klara av en led. Man kan säkert jämföra bouldering lite med att åka skateboard.

Var då klättra? Jo, det finns en hel del privata klättringshallar i Helsingfors men också nuförtiden mer och mer offentliga. Det pågår en ständig jakt över att hitta i skogen ställen där man kan klättra men i Österbotten finns det en massa flyttblock som ännu inte testats. Så denna sommar skall det definitivt kollas upp!

Bouldering rekommenderar jag till alla för att detta är en hobby som man kan kombinera med att samtidigt träna som umgås, plus att man får vara ute :)  

 

Jag hoppas på att få se många viguiter hängandes i olika klippblock denna sommar. Annars så önskar jag förstås också de viguiter som nu skall dra på klätterkursen en huippu vecka. 

kram linn