Som praktikant på vigukurs

15 maj 2013

Under den gångna vintern har jag gått vinterfjällspecialiseringen, i vigumun mer känt som skidspeccen. Till alla speccar hör en praktikdel som man själv måste se till att få gjord. För skidspeccens del kan man jobba som skidlärare, gå på tur själv eller helst med en kundgrupp eller en grupp människor man inte känner så väl.

Vigu-utbildningen i sig innehåller egentligen ingen praktik överhuvudtaget. Som tur är kan en ta saken i egna händer! Jag hade tänkt göra egna turer med några utomstående personer, men då dessa en efter en droppade av av olika orsaker, så fick jag istället följa med som praktikant på årets Fjäll 2. Att följa med på en vigukurs på detta sätt är förstås inte lika krävande eller arbetsamt som att ordna något eget, men det betyder inte att man ändå inte skulle lära sig en massa.

Jag hade egentligen inte så mycket förhandsinformation om min praktikantroll, men efter några aktiva år i vigusvängen gissade jag att det skulle lösa sig på plats. Dessutom hade jag själv gått Fjäll 2 för bara ett år sedan, så upplägget fanns i gott minne.

Att vara med på kurs med vigun som en känner kan ha både för- och nackdelar. En av fördelarna är definitivt att det är lätt att umgås och vara sig själv bland bekanta, medan en nackdel kan vara att ens roll någonstans i gråzonen mellan instruktör och vigu inte är helt tydlig. Jag fick själv välja med vem jag skulle bo och valde att bo med våra instruktörer Danni och Petter. Det gav mig större chans till att veta vad som planerades och utgjorde – mest en för egen del psykisk – gräns mellan mig och kursisterna. Det i sin tur gav mig tid att reflektera över ledarskap och planering av kursupplägg. Det var både intressant och delvis förvånande att se hur rutinerat Danni och Petter jobbade – såklart ska en komma ihåg att de tillsammans hållit i denna kurs tillsammans väldigt många gånger.

Eftersom våra lärare på ViguOffice tidigare och framför allt på de senaste två mötena mellan sig­ och Vigu rf sagt att vigun alltid är välkomna med som praktikanter på kurser, så kan jag inte annat än rekommendera detta. Det är bara att kontakt med ansvarig kursdragare och se om det behövs en hjälpande hand.


Praktikanten & Produsern