Bassängplask på GoExpo

17 mars 2011

I februari fik jag ett telefonsamtal från Toffi (Vigu 15) som undrade om jag hade lust att komma och paddla kajak på GoExpo. Jag skulle visa lite räddningar och tekniker i en bassäng. Jag tyckte det lät skoj och tackade ja.

På fredagen 11.3 var det dags för mig att infinna sig i Mässcentrum kl. 11 på förmiddagen för att inspektera mina kommande kajakvatten och hjälpa till att ställa i ordning Sambakayaks monter. Medan jag vaxade en kajak funderade jag lite på hur min roll skulle fungera eftersom jag inte hade suttit i en kajak på tre månader. Jag hoppades slippa göra bort mig inför en stor mässpublik…

Bassängen som skulle fungera som skådeplats för detta spektakel var ca två kajaklängder lång och en kajaklängd plus 20 cm bred. Efter att väldigt ytligt ha planerat förevisningen tillsammans med Kari Hellström från kanotförbundet som skulle vara speaker, klättrade jag in i bassängen med min kajak. Äntligen försvann känslan av att inte riktigt veta vad man skall göra. Innan föreställningen hade jag försökt göra mig nyttig för Sambakayaks, men hade hela tiden känt mig lätt vilsen. När jag nu drog på mig flytvästen och spände fast kapellet försvann alla sådana känslor. Äntligen fick jag göra något som jag behärskar!

Efter ca 15 minuter av självräddningar och rollar fick jag ännu besvara en hel del frågor om rollteknik innan jag klättrade upp ur bassängen och drog av mig torrdräkten (i en liten skrubb fylld av flytvästar).

Jag tror att jag gjorde mera nytta också utanför bassängen efter att jag badat av mig osäkerheten. Efter denna första uppvisning gjorde jag en likadan till på fredagen. På lördagen bemannades bassängen av Johan Forssten (vigu 15) och en forspaddlare i freestyle-kajak och på söndagen fick också jag ta mig en svängom tillsammans med en forspaddlare innan det var dags att styra kosan hemåt.

 Det var en skoj och lite absurd upplevelse att paddla havskajak i en liten simbassäng mitt bland en massa människor. Minnesvärda var också forspaddlarnas volter och piruetter som fick bassängmästaren att svettas av rädsla för att bassängen skulle spricka av de kringfarande vattenmassornas tyngd…