Sagan om Rago

8 juli - 9 augusti 2013

 

”Är vi faktiskt alldeles säkra på det här nu?”

hördes det i bilen för tionde gången efter att vi korsade gränsen mellan Finland och Sverige. VR hade redan hämtat oss till Kolari för nästan en timme sedan men vi hade velat – ska vi göra enligt det vi tänkt eller ska vi tänka om och hållas i ett soligt och varmt Finland?

Det blev Norge. Det blev regn. Och det blev alldeles sagolikt.

 

Säkra källor tipsade oss om Rago Nationalpark (tack Anna, Erik m.fl.) och vi litade på deras spektakulära beskrivningar. Utöver det ville vi varken googla eller kolla upp desto mer för att hålla i lite extra magi. Vi var redo för den fantastiska naturen, höjdskillnaderna och upplevelserna. Men vi hade nog inte helt förstått vidden av dem.

Det blev fem dagar av upplevelser: Fyra dagar regn, tre öringar smörstekta i trangia, en liten topptur, massor av älgskit, blöta skor, vadande, upp, ner, paus, choklad, tortillalunch, simma!, spelkort och slöa, sköna kvällar.

 

Eftersom väderprognosen bara hade lovat regn så var det inte så många andra i nationalparken. Vi fick ha den för oss själva, och hyttorna likaså. Det blev hög mysfaktor i Rago hytta där vi till och med stannade två nätter: Utsikt mot ett vattenfall och torkande av blöta skor. Utfärdskocken bjöd på amerikansk frystorkad chokladpudding, vilket nog inte var någon höjdare tyvärr…

 

Vi gick över till den svenska sidan en dag och gick upp till toppen av Bajep. Eftersom ett moln hittade sin plats ovanför berget precis när vi kommit upp skulle vi helt enkelt lita på kompassen och inte på ”men jo vi kom nog från det där hållet” (Vi hade fel, kompassen rätt. Surprise surprise).

 

Vi ville inte avsluta vår vandring. Vyerna byttes hela tiden, vattenfallen avlöste varandra och naturen förändrades och vi med den. Det blev vår saga om Rago, och vi lovade mannen på campingen där vi sedan duschade innan vi brummade vidare att vi skulle komma igen. Det fanns ju mer öring att fånga, och kanske solen skulle visa sig nästa gång?

 

Stina Heikkilä