VigupÄskpaddling i Estland

17 - 21 april 2014

(text: Stina

foton: Johan, Heidi och Magnus)

 

Recept för en lyckad påsk

 

Du behöver:

10 vigun och ett par wannabeen

6 kanoter

En å i Estland

Ett par dussin ägg

Ett paddlingsmaraton man inte deltar i

Massor med dåliga juttun

Ingen pesto eller parmesanost

En ukulele

Två tetrapack Sangria

Stockar och stenar

Kokos

Skratt

 

Gräddas i solsken, fyra dygn.

 

Gör så här:

  • Ta viguna och wannabeena och placera dem i sex kanoter på Vöhandu jögi i Estland. Konstatera att kanoterna är lite mindre än tänkt (och att folk har för mycket saker med), men håll ändå tidtabellen. Skjut ut kanoterna kl. 13 och var helst lite lunchhungrig redan i det skedet eftersom matplaneringen skedde i matbutiken och inte före.
  • Ta i beaktande att det är två meter mindre vatten i ån än tidigare år, att kanterna är höga och leriga, och ta i land-ställena något färre men stanna ändå för lunch- och kisspauser med jämna mellanrum. Se till att även Stina och Johan lyckas vara med när alla andra varit snabba nog att packa ihop sina kanoter efter lunch. (Observera att det är kanoter, inte kajaker).
  • Till morgonmålet lönar det sej att koka ägg. Helst många på en gång, Björns ägg är bruna och kan placeras senare än de övriga i kokvattnet. Chokladägg ska inte kokas utan kan med fördel gömmas eller ätas direkt – helst med bra historia om leksaken i ägget.
  • Se till att ha olika åsikter om huruvida man är eller inte är i vägen för det paddlingsmaraton som ordnas medan ni även är i ån, utan att delta i någon tävling. Starta gärna i tid för att som Heidi och Gitta ta emot hyllningar och hjälp då alla tror att ni är skitsnabba på att paddla, eller ta emot glada kommentarer av gummibåtspaddlare som tycker att parkering är förbjuden i kärringströmmar.
  • Krydda med dåliga juttun, helst hela tiden. 
  • Har ni som Anna och Erik tänkt äta pestopasta med parmesan men glömt peston och parmesanen, ät något annat.
  • Avsmaka Sangrian medan ni flyter i en flotte medan Magnus spelar ukulele. Har man inte tillgång till en flotte med sex kanoter och två paddlare kan man med fördel be Sonja paddla för en picknick romantica medan ukulelemusiken ljuder från fören.
  • Hittar du en eller flera stockar och stenar, paddla alltid på dem. Dani ger gärna råd om hur det är bäst att åka över helst en stor stock. Undvik dock att knäcka kanoten.
  • Vill du ha lite mer aktion? Gör som Peter och byt kanot mitt under färden, men först efter att Jutta bjudit på kokos – som kanske flyter.
  • Toppa med glada skratt och friluftsliv av hög klass. Förvaras i solsken i fyra dygn, och se till att få bråttom till båten hem (kör inte över tanten i rött).

 

Tack för en toppenresa!

Stina 

 

 

PS. Namatj och Taurus-tälten var med på turen! 

h. Magnus