Tidernas jubileum blev en lyckad fest, med allt det vigun gillar allra bäst!

4 - 5 oktober 2014

Tidernas jubileum blev en lyckad fest, med allt det vigun gillar aldra bäst!

I början på året satte sig ett litet gäng på fyra viguiter samt vår käre instruktör Daniel Backman ner tillsammans och började fundera. Snart skulle den vara för dörren. Tidernas största Vigu-fest. Vigu-utbildningen 20-årsjubileum. I äkta Danni-anda var tanken att ta detta ”out of the box”, tänka nyare, tänka större, tänka roligare, ovanligare! Vi vigun kan ju allt möjligt, alla bär vi på massvis med kunskap som kunde blandas till den roligaste soppa skogsmänniskor någonsin sett.

Det blev många möten, många tvärsvängar, många osäkerheter. Men till slut var programmet färdigt, och festplatsen blev såklart vårt kära Ovanmalm i Tenala-skogarna. Där vi hör hemma allesammans.  

Den årliga matkursens deltagare samt festens arrangörer samt andra ivriga viguiter samlades i skogen i slutet av veckan 40, och lördagen den 4.10 sattes festen i gång! Tidigt på morgonnatten vaknade de första fest-deltagarna, de som anmält sig till Mini-Noreturn och gav sig iväg i skogen på en äventyrstävling. Det blev byggande, klurande, klättrande och simmande runt i Ovanmalmskogarna. Klockan 11.00 startades de egentliga programmet och så småningom fylldes skogen av Vigun, hela 150 personer hade nämligen anmält sig till detta spektakel. Men i skogen finns det ju plats. Och Vigun har enligt vad jag hört, inget emot att sitta trångt.

Utmed dagen blev det fria programpunkter i form av en linbana över sjön, en höghöjs-slackline, en låghöjdsslackline, en simtävling med torrdräkter (som spårade ut lite, men det var förbjudet att drunkna så det löste sig) och en naturrunda i familje-anda. Dessutom höll gästerna Partik ”P.B” Berghäll en workshop med fjärrpatrull-tema och två före detta viguiter höll föredrag om sina natur-företag. Dessutom fanns det också ett pryltorg som det brukar och försäljning av ”urcoola” Vigu-huppare och Vigu-buffar (som fortfarande finns att köpa, kolla forumet!). Dagen gick på med massvis med trevlig vigu-samvaro, skratt, rop och allt vad skogen hör till.

Linbana för stora och små!

Höghöjds-slackline!

Mycket klättringskul!

Överlevnadsintruktörerna Ingvar och Patrik "P.B" Berghäll höll tal och program

Till allas glädje var det även många små med på festen! Den yngsta tältaren lär inte ha varit äldre än några veckor gammal.

På kvällen blev det en läcker festmåltid förberedd av matkursens deltagare, ett stort tack till dem! Alla blev nöjda och mätta.

Vilken mat!

Trevlig vigu-samvaro.

Under festmåltiden hölls tal och Henrik gratulerades på sin 50-årsdag med bl.a en spännande present från Vigu Rf (alltså från dig med!) med en bit urskog!

Dessutom ville vi fira och tacka både Henrik och Danni för allt de gjort för oss under åren. I smyg hade alla festdeltagare fått sig texten till en omskriven version av Pippi Långstrumps Tjolahejtjolahoppsansa, och under middagen klämde vi alla i!

Efter middagen var inte det roliga slut, inte. Johan Franzen hade lagat en lång Vigu-film med material från alla de 20 åren. I en passlig skogsdunge hade generator, dator, projektor och skärm riggats upp, och skogsbion var igång! Det blev tårar, skatt och varma känslor. Tänk något så fint vi har varit, och är, del av.

Efter bion förberedde de flesta sig på att dagen så småningom var över, men nej, inte riktigt än. Alla bads samlas vid sjöstranden i mörkret. Plötsligt kommer Henri och Virve flygande över sjön i linbanan med facklor i händerna! Och därefter brakar det plötsligt lös, det är allas favorit överlevnads-Ingvar som gör det han gillar bäst, spränga saker! Det blev ett sjudundrande fyrverkeri, för Vigu, för alla 20 år vi haft.

Då den sista gnistan landade på den spegelblanka sjön sänkte sig småningom lugnet över gruppen. Det var helt stilla. Inte en vidpust. Helt mörkt. Stjärnhimmel. Inte ens de allra minsta sade ett knyst. Så syns någon på andra sidan sjön. Är det… musik vi hör? Tre viguiter kommer sakta roende över sjön, med gitarrspel, trumslag och underbar sång. Ingen kunde vänta sig hur magiskt detta ögonblick blev. Och en sådan tur. Ingen vind, stjärnhimmel.

Natten fortsatte med glad samvaro och många historier från alla 20 år Vigu har funnits. Småningom sjönk stillheten över skogen och taken, endast tomten var vaken.

Nästa morgon var det start på orienteringskurs, morgonmål och Vigu Rf:s möte. Susi Leinonen fortsätter till allas glädje som ordförande och flera pinfärska Viguiter gick med i styrelsen, så roligt! Utmed resten av dagen for småningom en efter en hem. Nu väntar Ovanmalm på nästa fest!

 

Festen var inte en liten en, och vi kom med i tidningarna också!

Roligt med Vigu PR! Nu väntar vi på nästa gång vi ses igen, eller hur?