TV-serie

20 februari 2015

Min vildmarksintresserade 80-åriga pappa, nyss hemkommen från skidveckor i svenska och norska fjällen med min mamma, rekommenderade den här TV-serien för sina gamla spanarvänner (scouter). Delar med mig av hans rekommendation:

"YLE 5 sänder en fantastisk serie program: "På ödemarkens villkor". Del 4 av 5 sänds nästa söndag. De tidigare programmen kan ses på Arenan.Det är ett norskt program och upplägget är att en vildmarksvan man dumpas, med förbundna ögon av en helikopter någonstans i en vildmark. När han landat tas bindeln bort och han får en karta utan vägar, höjdkurvor eller namn. På kartan är inritad första kointrollen. Själv vet han inte ens i vilket av tre länder (N, S,Fi) han befinner sig. Med sig har han en ryggsäck med gängse utrustning, en kommunikationsradio och en GPS sändare som ger ledningen  hans exakta position (säkerhetsutrustning), men ingen kompass.. På kontrollen finn en låda med nästa karta och målets position inritad. Han har 3 dygn på sig att hitta fram annars kommer helikoptern efter honom. Han har video där man ser vad han gör och hör hans kommentarer.
Jag och min hustru har sett del 2 (norska fjäll) och 3 (Härjedalens myrmarker) och levt intensivt med så som bara den gör som upplevt vildmarken  i samma trakter och miljöer, gjort likadana bedömningar prövat klättring i branta fjäll, vadat över strida vattendrag, valt lägerplatser på samma grunder o.s.v.
En enda kritik: norrmannen vadade  med vandringskängorna på och hällde efteråt ut vattnet. Vi bytte till sandaler vid  vadställena och bevarade kängorna torra. Sandalerna hängdes sedan utanpå rinkorna."