Nallo goes internationell paddling

27 - 28 juli 2015
 
 
Skärgård, kajaker. 2 vigun. 6 vanliga människor. Ja, vad kan gå fel?
Ursäkta, nu byggde jag redan upp förhoppningar om att något kommer att gå fruktansvärt fel under turen som skildras nedan.
 
Efter att vi fått en väldigt glädjande förfrågan av en bekant, gällande en guidad tur i Österbottens skärgård åt en grupp från Schweiz, Österrike, Tyskland och Finland, återstod bara två saker: planera och utför.
 
För att gruppen skulle få uppleva finsk skärgård på bästa sätt beslöt vi att ta ut dom på kajaktur med övernattning. Deltagarnas kajakerfarenheter var begränsade vilket gjorde vårt jobb så mycket intressantare. Vi började med att skicka ut ett gediget infobrev med Allt de behövde veta och frågor om Allt vi behövde veta.
 
På morgonen av turens första dag träffade vi ett gäng förväntansfulla, ivriga och kanske något nervösa men framför allt ytterst positivt inställda människor. Eventuellt kom en del av den positiva förväntan från att de läst vårt infobrev som var fyllt till bredden med stark Vigu-anda, information om Allt, en kort presentation av deras guider som gav dem insikt i att de verkligen är i goda, säkra händer.
 
 
Guiderna. Vad kan gå fel..? ;)
 
 
Kajaker och tillhörande utrustning hyrdes från Botnia Canoe. Vi gick igenom delar ur den uppgjorda säkerhetsplanen, ännu mera säkerhet, påminde deltagarna om att inte skrämmas av alla säkerhetsåtgärder, byggde upp ännu mera förhoppningar och avslutade introduktionen med att äntligen sätta oss i kajakerna och gå igenom behövliga kunskaper i basic kajakhantering och enkla räddningar. Märkligt nog var deltagarna nu om möjligt ännu mera positivt laddade trots lite kallvatten och någon kallsup.
 
Vi packade kajakerna med allehanda utrustning, bl.a. ett av Vigu rf:s 3-personerstält, Nallo, och Vigu rf:s nyinförskaffade trangior. (Trangiorna kommer att dyka upp på utrustningssidan inom kort, men redan nu kan du skriva till utrustning@vigu.fi och boka dem för din egen tur!) Sedan styrde vi kosan genom slussen från Larsmosjön vidare mot yttre skärgården. Vi hade en stark sydlig vind som var i starkare laget för en nybörjargrupp, men alla var överens om att paddla utåt istället för alternativ B, att hålla oss inne i den skyddade Larsmosjön. Ingen visade tecken på osäkerhet, trötthet eller annan ovilja fast vädret var lite ruskigt, så vi kunde paddla vidare genom trygga passager och efter 16 km paddling och en sen lunch nådde vi vårt planerade övernattningsställe, Kackurs båtgrund.
 
 
Tältplatsen och solnedgång
 
 
En 16 km dagsetapp kan verka onödigt mycket för nybörjare, men med upprätthållande av energi och gott humör klarade alla etappen galant. Skärgården i Nykarleby-Jakobstad-Larsmo erbjuder stora variationer och fina tältplatser i stort antal. Välj och vraka mellan sandstränder, skyddande skog, klipphällar osv. Dricksvatten är lättåtkomligt och Håll skärgården ren Rf har många avfallspunkter.
 
Vi gjorde läger på en sandudde med skyddad skärgård på ena sidan och öppet hav på andra. Middag åts, samvaro avnjöts och natten sovdes gott i tre tält.
 
 
Middag. Vi bjöd på vegansk chiligryta med nachos och guacamole, alltid ett säkert kort!
 
 
Vi vaknade till en varm blå himmel och efter en skön morgonprocedur var vi på vattnet igen. Vi gick igenom lite mera kajakmanövrering och paddlade sakta hemåt i en vacker solstänkt ytterskärgård. Lunchade, paddlade, njöt, paddlade, åt karkki, paddlade den sista biten på den 17 km långa dagsetappen, tog oss genom slussen tillbaka till Svanen Camping i Larsmosjön och vips, så var turen över.
 
 
Lunchpaus på Stora Rummelgrundet
 
 
Efter uppackning, inpackning och sortering av utrustning, debriefing, mottagande av feedback och en kopp kaffe tog vi adjö med önskningar om återseende nästa sommar. 
 
Någon dag efteråt känns det bra att skicka räkningen med vetskap att alla fått valuta för pengarna, dela lite bilder, och tacka för ett par fina dagar tillsammans. Vi är ganska säkra på att deltagarna fick en bra bild av finland, skärgården och kajakpaddling och är sugna på att komma igen!
 
 
Glada deltagare
 
 
Johan, Vigu 19
Susi, Vigu 17