Surf, skum och solsken på forspaddlingen

18 maj 2011

En tung, stor kanot med två personer i en vilt framåtströmmande fors! Det kändes lite idiotiskt till en början. Att forsarna var fulla med sten gjorde ju inte att det kändes mera förnuftigt. Ändå pirrade det lite i magen och jag ville bara ut i vattnet!

Efter lite övningar i en mycket snäll fors bar det av mot snabbare strömmar och häftigare landskap. Efterhand som tekniken och samarbetet med paddlingsparet blev bättre blev också hungern efter större forsar stor.

Vigus forspaddlingskurs bjöd detta år på strålande solsken alla dagar. Detta gjorde att lunchpauserna drog ut lite på tiden. Då vår grupp dessutom bestod av en hel del folk med vissa anlag att bli uttråkade ledde nästan alla plattvatten etapper till mer eller mindre frivilliga dopp, snöbollskrig och allmänt bus.

När vi äntligen på lördagen fick nya paddlingsvatten i den betydligt större Lieksajoki kunde man sluta att ständigt vara rädd att slå rumpan i stenar om man kapsejsade och istället njuta fullt ut i de "stoppare" och bakströmmar som forsarna erbjöd.

Detta var från början till slut en underbar kurs full av action, vatten i öronen och solsken. Den viktigaste lärdomen är att komma ihåg att snurra på paddeln då man lyckas surfa :)

 

Se flera fartfyllda bilder bl.a. här. Håll också utkik efter bilder i Vigu rf:s fotoalbum som inom kort kommer att slås ihop med Vigu offices bilder.