Boktips: Flow - den optimala upplevelsens psykologi.

26 maj 2011

 

Boktips: Flow - den optimala upplevelsens psykologi, skriven av Mihály Csíkszentmihályi


Nångång funderat över känslan, flytet som man upplever där ute ibland? Hur det kommer sig att man kan känna sig så lycklig och levande? Att livet där ute kan kännas så mycket mer meningsfullt än vardagslivet. Och hur man kan uppleva så intensiva stunder, som känns mer verkliga och fyllda av lycka än något annat?

Du vet det där perfekta åket i en utmanande backe, där varje sekund kräver din fulla uppmärksamhet, då minsta misstag skulle resultera i en rejäl vurpa. Då uppslukas helt av stunden, farten, är vaken och koncentrerad. Inget annat ryms i ditt medvetande än känslan av snön under skidan, kroppen som förbereder sig för nästa sväng, du skiftar tyngden, pressar ner... och bara flyter igenom den perfekta svängen. Njuter av känslan av kontroll.

Eller ute i kajak, vågen som plöstligt slår upp utan varning, första förskräckelsen som förvandlas till triumf då kroppen instinktiv gör det du tränat den till att göra, paddeln, hela kroppen flyger ut in i skummet medan du kantar kajaken mot vågen. Du vet vad du ska göra. Och i stället för att kastas omkull, blir du ett med den härliga villt skummande kraften. Vattnet yr och strittar omkring dig, glittrar i solskenet medan vågen lyfter dig högt. Lyckan börjar brusa någonstans djupt i magen, du skrattar högt och njuter hämningslöst.

Likväl kan det handla om lyckan då den där svåra rörelsen under klättringen på klippan lyckas, när du anstränger dig till ditt yttersta och plötsligt lyder kroppen, du hittar rörelsen och kommer förbi. Eller den totala koncentrationen då du stirrar in i villt skummande Neitikoski och förbereder dig för att ta det sista paddeltaget in i forsen. Åskådarna, rodeopaddlarna, allt försvinner och det är bara du, kanoten och den brusande forsen.

Ni vet, stunderna då all uppmärksamhet är fullständigt fokuserad på uppgiften man håller på med, så att ingenting annat än just den stunden och all information som sinnena registrerar just då ryms i medvetandet. Man är som totalt uppslukad, blind och döv för allt det som inte är viktigt just då och där. Och så lycklig och levande som man någonsin kan vara.

Flow kallar Csíkszentmihályi tillståndet, då vi finner oss inför en uppgift som känns meningsfull, som känns utmanande, men samtidigt får oss att lita på vår förmåga att klara av den.

"Flowupplevelsen lyfter upp psyket till en annan nivå. Ledan är som bortblåst, främlingskapet byts mot engagemang, man känner sig inte längre hjälplös utan upplever tvärtom att man styr sitt eget liv. Den psykiska energin har stält sig i självkänslans tjänst i stället för att splittras i mot mer eller mindre definierade målsättningar. Dagen får sin egen belöning, glädjen och tillfredsställelsen projiceras inte på en hypotetisk framtid."

Csíkszentmihályi är professor i psykologi i Chicago och har ägnat årtionden till forskning kring de positiva aspekterna i mänskliga upplevelser, glädje, kreativitet och engagemang i livet. I boken fördjupar han sig i att beskriva fenomenet bakom flowupplevelserna. Vad det egentligen är som sker när man upplever det där flytet. Vad man kan lära sig av flowupplevelserna. Att flowupplevelser faktiskt kan vara till nytta, och att sökandet efter dem kan bli annat än självupptagen eskapism. Han visar också klart att med vilja och ansträngning är det fullt möjligt att lära sig göra även den vanliga vardagen mer meningsfull och njutbar, även då man inte kommer ut till dom finaste vågorna eller högsta topparna.

Nyckeln ligger i att lära sig behärska sitt medvetande och fokusera sin uppmärksamhet. Boken är ingen populariserad bok med expertråd i konsten att bli lycklig. Den innehåller inga löften om lättköpta genvägar, utan ger en beskrivning om allmänna principerna bakom det där flytet, glädjen i livet. Väcker tankar genom exempel och filosofiska funderingar. Och gör klart att med vilja och ansträngning kan man också ta med sig av fjäll-, hav- och skogsruset till den vanliga vardagen. Om så man vill. Och också lära sig att njuta ännu mer, när man väl är ute.