Recept på Julig Dadelkaka för mumsiga utomhusupplevelser

1 december 2019

Maten smakar alltid bättre ute i naturen och såhär 1. advent till ära vill jag dela med mig mitt nya favoritrecept: Dadelkaka! Min vän i Ekenäs/Raseborg hade bakat dethär och blev förtjust direkt. Det går bra att göra en glutenfri och vegansk version av detta, men denna version innehåller både gluten och ägg och honung, men OBS, inge socker! Perfekt energibit för att ta med på en dagstur ut i naturen tillsammans med en kopp varm glögg. 

INGREDIENSER

250 g dadlar (ett rektangulärt paket, hittas oftast vid russin och nötterna)

1 msk olja (smör, oliv, kokos, rybsolja, vilket du gillar bäst, använder själv rybsolja)

1dl vatten

1msk honung (fungerar också utan om du vill laga kakan vegansk)

3,5 dl mjöl (alt. glutenfritt mjöl)

1tsk matsoda

1tsk bakpulver

0,5tsk salt

1 ägg (fungerar säkert bra med Aquafaba, dvs Kikärtsspad)

Nejlika, kanel, kardemumma enligt egen smak, för att göra det juligt. Kanel kan man sätta mycket, de andra kryddorna skall man vara lite försiktig med då de har starkare smak.

GÖR SÅHÄR

Lägg ugnen på 175 grader. 

Skär dadelklumpen i mindre bitar. Sätt oljan i en kastrull, som rymmer alla ingredienser och släng in dadelbitarna. Stek en stund och lägg till vattnet och honungen. Puttra tills dadlarna mjuknat upp och blivit en jämnare smet. 

Blanda mjölet, kryddorna, matsodan och bakpulvret och sila (för att få in mer luft) in blandningen in i dadelsmörjan. Blanda allt ihop tills det blir en jämn smet. Lägg i sedan ägget och blanda om tills smeten är jämn. Om det känns torrt kan du lägga in lite mer vatten. 

Smörja en brödform, lägg smeten in i formen och grädda i 30 minuter. Njut under bar himmel med goda vänner.

TIPS! Grilla en skiva dadelkaka vid elden och lägg sedan smör eller jordnötssmör på. MUMS!

Ha en skön väntan på julen!

Ville Vuorelma

Vigu 21 och Ordf. för Vigu rf.