Återanvänning av Julgran - ny Paddel?

28 januari 2020

Återanvänning av julgranen.. eller en ny paddel?

Vinter utan snö och is, skidorna är ännu på loftet. Vigu-utbildningen är färdig, vad skall jag hitta på?

-Tule mukaan „grönlantimelanveistokursille“ !

va det någon som sade under eskimorollträningen i simhallen i Åbo en söndag kväll. „Kaksi viikonlopua, la-su 10-15.“

 

Vi var 10 glada paddlere, några hade paddlad mycket, andra lite, någon hade jobbad en del med trä, andra inte alls och vi var ivriga att börja.

Det svåraste var att bestämma, hur lång och bred paddeln skulle vara och hur tjock och lång skaftet skulle vara. Med goda råd från Markku Kuittinen som drog kursen kunde vi till slut hitta passliga mått. Paddelns mått beror på paddlaren, den skall derfor mätas enligt axelbredde, handens storlek, kajakens bredde och slutligen for paddlingen. En grönlandspaddel för surf har t ex bredare paddelyta änn en vanlig turpaddel och används mera som stöd, medan en turpaddel har ett smalare paddelblad som avrundas för att kunna paddla tyst och smidigt.

Markku hade förberedd materailet, limmat störstadels kvistfrit gran så alla hade en 3kg-träbit till att börja med. Efterhand som vi hyvlade och slipade främ paddeln kom alla ned på under ett kilogram och rätt så raka linjer. Även en långa alaska-paddeln som är slät på power-sidan och kantat på den andra blev till.

Under tiden pratades det mycket om paddlingsteknik och möjliga utflyktsmål. Kanske vi träffas under våren för att testa de nya paddler tillsammans.