Att bygga sin egen kajak

12 oktober 2013 - 27 april 2020

Från dröm till verklighet - kajakbygge (del 1)

Många drömmer om att paddla i en egenbyggd kajak. Det hör jag ofta, när jag paddlar i en av mina två kajaker och träffar på nya paddlare.

Var det svårt? Hur lång tid tog det? Vad var materialkostnaderna? 

Medan viktigaste frågan man borde ställa sig själv är: 

 

Vill jag bygga eller vill jag paddla? 

 

Att välja modell och byggesätt

Man kan bygga en kajak på många olika sätt, tx skin-on-frame (som nog är den miljövänligaste), glasfiber i form, fanér eller ribbor. 

Att bygga sin egen kajak i trä-ribbor är ett långt projekt, men passade mig när jag har tålamod och tycker om att snickra. 

Hur vill jag använda den? 

Till dagspaddling, långa utfärder, fiske eller lek och surf? På havet, i sjöer eller forssar?

Hur är mina paddlingskunskaper och hur mycket vill jag utveckla dom?

Det svåraste var att välja och bestämma sig för en kajakmodell.

Allt detta var svårt att bedömma när jag ännu var en ganska oerfaren paddlare. Tur att jag inte visste om det. Jag hade ganska visst suttit i många olika kajaker i Vaasas kajakklubb och hade blivit förtjust i en liten Black Pearl. Men eftersom den har ett ganska litet lastutrymme  bestämde jag mig för en liknande modell med större volume. Så mina val blev gjort på bas av den starka känsla jag hade i en liknande modell och förstås kajakens utseende. Välmärkt INTE pga färg! ; )

Det var också tur att jag inte visste vad jag hade begett mig in på. Att det skulle ta 300-400 timmar att bygga en kajak i ribbor tänkte jag inte vidare över. 

Vi var en liten grupp på ca 8 byggare som träffades ca 1 gång i månaden under ett år i Västankvarn i Ingå och började bygga eller färdigställa olika kajaker under hösten i 2013.

 

Min skulle bli en “Hunter”, der man sitter nära vattenytan i en elegant kajak.

 

Björn Thomasson har en fin nätsida, där han listar upp många olika kajaker med egenskaper och användningsområden av olika modeller. (www.thomassondesign.com

 

Björn Thomasson har en fin nätsida, där han listar upp många olika kajaker med egenskaper och användningsområden av olika modeller. (www.thomassondesign.com