En sväng till Ovanmalm med Friluftskockarna

6 april 2010

Kursen började den 26.3 med en föreläsning om alkohollagstiftning i Brusaby och lite drömmar om en skogsbar väcktes bland deltagarna. På kvällen efter bastun bakade kockarna fryspizza, drack rödvin och såg på tv på internatet. Tja... inte så mycket friluftsliv denna fredagskväll.

 

På lördagsmorgonen försökte fem friluftskockar med fullpackade väskor, snöskor och en gitarr stuvas in i Sonjas bil. Efter en stund tetrisspel för att hitta rätt plats för allt bagage brummade en välfylld Opel iväg till Hella Lightnings personalrestaurang i Salo, där vi påbörjade matplaneringen för Stockbygget. Vid middagstid åkte sju hungriga viguiter till Ovanmalm, packade en pulka full med mat och trangior och tog oss på skidor samt snöskor i vackert vårväder till vindskydden vid bastun. Uppgiften för dagen var att parvis tillreda två middagar samt en efterrätt, som kan tillämpas på turer. Ingredienser fanns det gott om och efter mycket experimenterande och provsmakande gick de proppmätta kursisterna i bastun, som eldats under dagens lopp.

(foto: Erik Berglund)

I och med detta var kursen slut och fastän söndagen var ledig, så blev det en kort kväll för oss fem kvarstående som bestämt oss att övernatta i Ovanmalm. Men matlagningen tog inte slut här. Efter att vaknat till fågelkvitter bereddes en stor, delikat brunch bestående av bland annat flamstekt lax, stekt bacon, korv och ägg, mysli samt påskägg. En betydligt lättare pulka släpades tillbaka till parkeringsplatsen.

(foto: Erik Berglund)

 

Magnus Perander