Ă–sregn och marshmallows vid Haukkalampi

1 november 2011

Det hela började med en fix idé i våras när en skoltrött elev frågade varför vi aldrig kan göra något skoj i skolan. Vadå, undrade jag. Något som att åka ut i skogen och sova i tält? JO! precis det!

Och så blev det för barn glömmer aldrig. smiley

Efter ett antal infobrev, genomgång av utrustning och träning av tältuppsättning inne i klassen så åkte jag iväg med min klass till Haukkalampi i Noux. Det var en fin fredag i oktober och skogen var tyst och lugn. Haukkalampi lägerplats är välbesökt och ligger nära en infopunkt och ett naturrum så jag var beredd på att få dela platsen med någon annan. Men ingen var på plats! Yess! Så började barnen anlända med pick och pack och i denna väva fick jag höra att det promenerade runt 50 scouter längs bilvägen mot vårt håll. Då blev det bråttom och vi småsprang iväg för att reservera tältplatsen. Det hela slutade dock med att vi delade området med scouterna och vildmarksupplevelsen (så mycket du nu kan förvänta dig av knytpunkten i Noux) blev lite mer urban med 70 barn och ungdomar på samma ställe. Så här efteråt kan jag se det positiva i att det fanns bakgrundsljud och ljus lite överallt för ingen visade någon som helst tendens till att vara rädd för mörkret under hela kvällen.

När tälten var uppsatta valde himlen att öppna sig och det ösregnade i 1,5 timme. Allt blev lerigt och jag hann precis slänga en pressenning över maten så att inte den regnade bort. I ett skede föreställde jag mig kalla piroger med äggsmör med rastlösa barn i tälten men som tur visade vädergudarna mig sympati och regnet byttes ut mot en gnistrande stjärnhimmel.

Under kvällen och natten bakade barnen kardemummabullar och lekte sardinburken. Det är en omvänd kurragömmalek där en person går och gömmer sig och de andra skall leta. När man hittar den gömda skall man gömma sig brevid och allt eftersom blir det bara färre och färre som letar. Helt suveränt! Och om jag var orolig för att någon skulle gå för långt och tappa bort sig eller behövde samla gruppen så var det bara att ropa "MARSHMALLOWS" så kom alla rusande. smiley

Lagom vid midnatt somnade dock alla och även om det försöktes med spökhistorier så var det ingen som nappade på idén.

Morgonen var fantastiskt fin och då kunde barnen äntligen se sig lite omkring. Vi åt frukost och plättar och tränade på att tälja. Tälten togs ner och allting packades ihop. Det var ett gäng trötta men glada barn som åkte hem precis när bussen med japaner anlände till Haukkalampi. Jag är också riktigt nöjd och glad att jag vågade mig på idén att fara ut och sova i tält med elever. Man behöver inte ha världens bästa utrustning när man sover tätt brevid kompisar som värmer (det ryms 10 barn i ett tält). Åker man dessutom till ett välbesökt ställe kan man även räkna med att få gå på en toalett, något som annars kan kännas skrämmande med skogen. I vårt dass behövde man dessutom inte vara ensam då där bodde två möss som gärna umgicks med besökaren. 

Tack för det Haukkalampi och Vigu rf för att jag fick inviga Jambo tältet!