Ispaddling på årets andra dag

2 januari 2012

Tack viguforumet!

Ännu en gång kan jag tacka forumet för att ha kommit mig ut på en skön, trevlig och rolig utfärd. Det vara Kata som ville ut till sommarstugan för att kontrollera eventuella stormskador och eftersom båten redan var uppdragen på land och isen ännu inte lagts sig ordentligt så återstod endast kajaken som den vettigaste farkosten. Men inte kunde vi låta Kata ta sig iväg ensam i iskallt vatten, hur kända områdena än är, nej det är klart att Erik och jag följde med på turen. 

Vi sjösatte vid Kabböle strand och blev direkt varma i kroppen då motvinden slet i våra paddelblad den första kilometern. Därefter såg vi framemot lugn innomskärspaddling igen, men det visade sig att vattnet varit lite väl lugnt och frusit till is. Så trängspasset fortsatte med att dra fram kajakerna med isdubbarnas hjälp. Vi kände oss inte riktigt lika smidiga som svanarna som skickligt skurrade omring på isen. Efter några isfält till så var det skönt att byta till paddel igen för att ta sig den sista biten ut till stugan. 

Den -1gradiga stugan var tydligen inte beredd på att det skulle kockas lunch inomhus och tykte att fönstrena gärna kunde imma igen för de oväntade gästerna. Men det hindrade inte oss från att ändå beundra de stora vågorna som syntes längre ut medan vi fick lite varmt i magen. Kroppen blev dock bara kallare av att sitta i torrdräkten så efter lite kartkoll och dans på verandan packade vi ner oss i kajakerna igen för att få oss en lite närmare titt på det vi sett från fönstret. Och jojjominsann nog kom det in ordentliga vågor alltid, men en kort session i korssjön fick räcka för denna gång. Isen kallade igen, men nu hade vi redan gjort grovjobbet så det gick lite smidare på hemvägen.

Lagom tills det blev riktigt mörkt så var vi tillbaka i hamn, skötte den vanliga packrumban och avslutade med en munk i det lokala cafeet, baren, butiken (lokalt frammom abc är det som gäller:) Vi konstaterade att det hade varit en otroligt skön och lyckad dag och filade förståss på planer att återvända till Pärnå för lite paddling så snart som möjligt!

Och om du undrar så hade stugan klarat sig helt utan stormskador.

 

Johan

bilder: Kata och Erik