Mitt äventyr med Nammatjen 06.08-10.08.2010

8 september 2010

Jag deltog i år för första gången i mitt liv på Fjällräven Classic. Fjällräven Classic är en vandringstävling som är 110 km lång och turen går från Nikkaluokta, via Kebnekaise till Abisko. Man betalar en deltagar avgift och i den ingår mat för hela veckan, gas, karta och bussresa från Kiruna till Nikkaluokta. Om man går turen på 3 dygn så får man Guld, 4 dygn Silver och 5 dygn Brons. Jag och min komppis satsade på Brons.

 

Mina förväntningar var inte så stora. Jag hade kollat innan på Fjällrävens hemsida att över 2000 hade anmält sej. Jag tänkte att jag rör mej i en stor massa med människor, men så var det alltså inte! 2000 människor var uppdelade på 9 starter. Tre starter/ dag. Första gick kl: 09.00 , andra kl: 13.00 och tredje kl:16.00. Jag startade fredagen den 6.8 kl: 16.00 :) Den första kilometern gick man i hälarna på varandra, men efter det försvann alla (nästan)...SKÖNT!! Senare  förstod jag att de flesta tävlade på allvar så de for ju med sådan fart iväg. Vi tog det lugnt och njöt av att vara där var vi var.

 

Alla deltagare hade fått ett pass. I passet skulle man samla stämplar. Om man inte hade alla stämplar i sitt pass, så fick man ingen medalj. Det skulle ju ha varit en katastrof :) Stämplarna fick man vid 8 st. "checkpoints"

Vår första "checkpoint" var på Kebnekaise fjällstation. c. 19 km från starten. Dit kom vi på lördag morgon. Där tog vi oss en cola och en bit kladdkaka :) Sådant har man inte haft på VIGU vandringarna..ha ha ha. Det kändes som jag fuskade, innan jag förstod att de flesta människor vandrar på detta sätt. Lyx!

Vandringen fortsatte till nästa "checkpoint" som var vid Singistugorna, C 15 km från Kebnekaise. Dit anlände vi ännu samma dag.  Vi övernattade c 6 km från stugorna innan vi fortsatte följande morgon vår vandring.

Så här forstatte sedan färden vår. Vi gick c. 25 km/ dag. De följande "checkpointerna" var längs Kungsleden. Sälkastugan, Tjäkta,Allesjaurestugan, Kieron och Abisko. På checkpointerna minglade man med människor, åt plättar och hade det skönt. Vi hade ett härligt solsken hela vår vandring! Det var så varmt att även Brunbergs marmelad blev en färgrann massa :) ( se Bild)

Intressant eller vad..ha ha ??

Vi hade alltså satsat på att komma i mål onsdagen den 11.8 kl: 16.00. Då skulle vandrigen ha tagit 5 dygn och bronsmedalj. Men färden gick snabbare. Man behövde inte gå så mycket upp och ner, det var ganska slätt. Starten gick vid 460 möh, högsta punkten var 1 140 möh och målet var på c 385 möh. Dessutom var det stigar för det mesta. Vi kom i mål tisdagen den 10.08 kl: 21.00 och missade Silver medaljen med 5 timmar, men var GLADA för bronsmedlajen.

När man kom i mål så fick man applåder och Hurraa rop av de som hade kommit i mål innan oss. De flesta satt ju på Öl på "Treckers inn" :) där målet var . Där var full fest på gång... lite som på After Ski. Det var ett toppen slut på en toppen tur ;)

Jag tänker gå Fjällräven Classic på nytt. Det är ett stort arrangemang, men det är väldigt bra ordnat. Du kan finna din egen ro, du kan mingla med folk om du vill, du kan INTE tappa bort dej och du får njuta av ett HÄRLIGT landskap!

Mera om detta hitta ni på www.fjällräven.se