FjÀllturskidning i Sarek

13 - 23 mars 2012

Henrik och de sju dvärgarna iakttog solen gå i moln då vigubilen närmade sig Sarek. Tiodygnsprognosen lovade mulet, blåsigt och mycket snö och jag tog några foton av bergslandskapet genom bilfönstret, ifall solen inte tittade fram igen.

Efter att vi tolkat bakom skoter över Stora Sjöfallet kunde vi börja skida in mot Sarek. Dag två möttes vi av hård vind och mot slutet av dagen råkade vi hitta några snöbivacker och en igloo var vi övernattade. Vinden tilltog under natten. Jag sov gott i igloon men vaknade plötsligt av att något var fel och upptäckte ett tjockt lager snö som täckte oss och mera pyrde in genom väggarna och dörren. Fukten kröp in i sovsäcken. Lättad blev jag på morgonen då vi beslöt att skida tillbaka till en stuga vi passerat och torka upp våra saker.

Vid stugan fick vi beundra mäktiga norrsken och på morgonen fick vi en ny start på fjällturen. Vädret lugnade ner sig och klarnade och vi fick njuta av mycket sol genom hela Sarek. Vi lyckades med två härliga toppturer med pudersnö, som dämpade misslyckade telemarksvängar i nerförsbacken. Dessutom fick vi en del spännande utförsåkning med pulka.

Nu efteråt har jag nästan helt glömt mina frusna fingrar och tår, skavsåren, pulkan och det eviga snösmältandet med de krånglande köken. Det jag minns bäst är det fantastiska skenet i det vita, orörda landskapet och vårt lilla tåg på skidor som tuffade igenom de snödränkta dalgångarna. Underbar kurs och en fin tur!!!