Ett underbart dopp under fullmånen

30 augusti 2012

Torsdagkväll, det är lite kyligt. Snart börjar det skymma. Mina vänner och jag träffas vid amfiteatern utanför Operan vid Tölöviken. Allt verkar lite oorganiserat, men vi kryssar av våra namn på deltagarlistan vid Suomen Latus tält.

Om en stund blir det tal. Mera folk anländer. Många har varit med förut. Det är fråga om Suomen Latus månskenssimning som i år ordnas för 14:e gången. Miljöchef Pekka Kansanen delar med sig att vattnet i Tölöviken är rent, men att det aboslut inte varit så alltid. Mycket har gjorts för att det ska vara "simbart". Däremot ska vi absolut inte vidröra bottnen, eftersom där ligger allt möjligt bråte!

Vi huttrar nästan redan, men så drar Suomen Latus verksamhetschef Eki Karlsson igång någon slags uppvärming. Mr. Karlsson verkar dock ha något otalt med sin manlighet, då han minst tre gånger blir tvungen att påpeka att "eikö tämä liike olekin miehekäs?". Vi fnissar och jumppar vidare...

Så är det dags för vattnet! När över 100 personer ska i samtidigt, så får man ta det lugnt! Endast 10-15 personer släpps samtidigt på bryggan. Folk är glada och pratar med varandra. Där är människor av alla åldrar och det är naturligtvis omöjligt att avgöra vad de annars sysslar med, eftersom alla står halvnakna i den kyliga luften och väntar på sin tur. Stämningen är verkligen skön!

Så kommer vi i vattnet. 17,5 grader sades det att det är. Det är obeskrivligt skönt!

Vi simmar ut en bit och snackar med räddningspersonalen som guppar omkring på vattnet på surfbrädor. De är också glada. Och månen lyser trind och stor... En glimmande månbrygga vill få oss att ta oss till en annan värld.

Men sen blir armarna kalla. Vi simmar tillbaka till bryggan och kliver upp. Där sprutar en brandman vatten över oss, vilket vi naturligtvis inte kan låta bli att göra oss lustiga över.

Fort med kläderna på. Händerna kalla. Hjärtat klappar. En förunderlig känsla av samvaro infinner sig. Vi är alla bara ett stort leende och känslan följer med hem... Det här gör jag om nästa år!