Houtskär, Lärkkulla, Kunduppdrag 24-26.9

24 - 26 september 2012

Vi var några som nappade på kunduppdraget som skulle genomföras på Houtskär. Vårt antal varierade lite i början. Antalet varierade litet på kunderna också, först ca 60 st och sedan minskade det något, uppgifterna om deras nationaliteter var lite varierande. Klart var att programmets språk var engelska.

För att ännu ytterligar klargöra hur det ser ut på området beslöt vi oss för att ta en rekognoseringstur personligen den 10.9. Så vi gaddade ihop oss och körde iväg mot Houtskär. Vår mottagningskommitte uteblev och vi fick rekognosera på egen hand. Antagligen såg det ändå såpass positivit ut att största delen av oss beslöt fullfölja uppdraget.

Några planeringsmöten hade vi i Lojo ABC, optimalt bästa platsen för en hög finlandssvenska vigun från södra Finland? Alla utom en träffades vi här, men den som inte var på plats, var med i själ och hjärta.

Ganska snabbt hade vi planen klar och ansvarsområden delades ut. Nu fick alla finslipa sina program och samla eventuellt material för att kunna genomföra dem.

Den 22.9 packade vi bilar och släp med kajaker, flytvästar, paddlar, kapell, bollar, rep, vaijrar, mera bollar, selar, korgar, eldstål osv osv

Då vi kom fram fanns en trevlig kanslistalltiallo och tog emot oss. Vi dumpade våra saker i vårt härbärge och gick o äta. .. eller hur det nu var. Kocken var en bra typ och måste få gott omnämnade genast, det kan ingen neka honom till. Efter maten stegade vi ägorna igen en gång och lade ut våra planer; paddlingen börjar här, repbanorna här, lekarna där osv. Och så började vi bygga banor.

Nämnas bör kanske också att vi tog platsen helt i eget bevåg eftersom vi inte hade någon att fråga. Var god o läs mellan raderna. Söndagen gick i stort till att bygga banorna och släpa kajakerna. Banor rekognoserades ytterligare och ännu eventuella finslipningar gjordes.

Måndag fm printades ännu bl.a feedbackblanketter för deltagarna.

Så kom då bussen vid lunchtid (lite sen pga färjproblem) och ca 41 vuxenstuderanden från Finland, Ryssland, Estland, Lituauen och Vietnam steg ur med sina lärare. Det någorlunda gemensamma språket var engelska.

Då de fått lunchen i sej och lämnat sin packning på rummet startade programmet med bl.a lära känna varandra och bli varma i kläderna lekar. Efter kaffet delade vi in dem i tre grupper och då blev det gruppvis endera paddling, geocaching eller natur/kulturstig.

På kvällen var det bastu för damerna, socialisering vid brasan, grillning, korgklättring, samt de som ville sova i tält fick sätta upp tält och gjöra sin sovplats i ordning.

På tisdag fm fortsatte grupperna med endera paddling, geocach, eller natur/kulturstig fram till lunch och efter den ännu ett pass så att alla han pröva på allt.

Efter kaffet blev det två grupper som dels hade repbanor/teamwork eller wilderness/outdoor-skills.

Den kvällen var det herrarnas bastu, medan övriga stekte plättar på muurikka, endel klättrade ännu en gång på korgarna. Även denna natt sov en del i tält.

Onsdag förmidag gjode grupperna vice verca mot gårdagens eftermiddag. Efter lunch var deras vistelse på Houtskär slut och de packade in sej i bussen och vi tog avsked.

De verkade glada och nöjda med sin vistelse här och det fick vi också till stor del se då vi läste deras feedback. Överlag var den positiv - och det värmer ju vem som helsts hjärta!

Själv var jag nöjd och glad att programmet rullat såpass bra och att de här studerandena var så pass positivt insällda trots att vårt gemensamma språk ibland var lite komplicerat. Åtminstone jag kan inte många ord på vietnamesiska, ännu heller. Ett nytt ord på ryska lärde jag mej (kan tre från förut). Det var en härlig grupp med många personligheter, åldern varierade från 15 - 57 år.

Tackar bockar och avlägsnar mej bakåt till vänster. Om det blir aktuellt även i nästa år med Lärkkulla på Houtskär så vet ni i stora drag vad vi gjorde. Ta i beaktande att endel av deltagarna hade varit där även i fjol. Ta också i beaktande att lagt kort inte alltid ligger. Men det går nog bra ändå med rätt inställning.

hälsn. Gitta vigu 8

ps Jag skrev inte ut namnen på oss som var där pga att jag inte kollat med alla om det är ok

pps Bilder kommer snart