På äventyr i Kenya

6 december 2012

Nationalparkens ingång är vid 2700m och toppen dit vi är på väg ligger ännu 2200m över oss. Vi var nästan på ekvatorn, men där uppe finns det snö året runt. Det var dags att bekanta sig med Mt. Kenyas nationalpark. För en vandrare som är van att bära sin egen ryggsäck och laga sin egen mat känns det i början även fel att man plötsligt är omgiven av ett halvt dussin män från en lokal stam som nu tar hand om utrustningen och matlagningen.

Vy på första morgonen.

Vandringens mål var att via Sirimon rout ta sig upp till Pt. Lenana (4995m), som är tredje högsta toppen på Mt. Kenya, och sedan komma ner via Naro Moru rout tillbaka till 2400 meters höjd. Det hela skulle ske med tre övernattningar och fyra vandringsdagar.

 

Djupt inne i Shipton´s Valley

På andra vandringsdagen började det klarna varför vi inte bar hela vår utrustning. När vi närmade oss 4000 meters höjd, kände man redan hur pulsen steg lätt och jämnade sig långsamt.

Under ekvatorns stjärnhimmel

Men det tungsta hade vi ännu framför oss. Efter tre timmars dålig sömn vaknade vi klockan två för att tanka lite te och kex och bege oss mot Pt. Lenana. Det var 795 höjdmeter uppför riktig branta stigar i pannlampans sken. Efter hårt jobbande och ökande illamående nådde vi Pt. Lenana just vid soluppgången. För en stund glömdes huvudvärken bort, och vi njöt av en fantastisk fi vy.

Månlandskap från Pt. Lenana

Vi hade vaknat fem timmar tidigare, men vi hade ännu en lång dag framför oss. Från snö på nästan fem tusen meters höjd vandrade vi ner till regnskog på knappa tre tusen meters höjd. Följande foton är tagna inom sju timmar på samma berg: