Med skidspeccen i Vuokatti

8 - 16 december 2012

Med Skidspeccen i Vuokatti

 

En mycket tidig lördag kväll startade ena vigubilen mot Vuokatti för att träffa de andra viguiterna som redan åkt till Vuokatti ett par dagar i förväg.

Vi skulle mer eller mindre alla gå kursen Alppihiihdon ohjaajakurssi och nu väntade 8 dagars intensivt övande av plogande, kantande, belastande, balans, rytm mm. Själv reagerade jag på att gänget var ivrigt och ville lära sig.

Efter att vi tränat mer eller mindre tre dagar i barnbacken med att öva hur man plogar och var tyngdpunkten skall ligga fick vi själva prova på att vara ledare över vår egen grupp på ca 10 pers. Detta var en utmaning för mig då finskan kanske inte alltid flyter helt och hållet.

Lärarna var verkligen superduktiga. Feedback fick jag konstant och denna gång fick man verkligen känna av att det satsades på att ge eleverna positiv feedback. Kändes nästan som att vi åkt över till vårt grannland Sverige.

Vi började varje dag med uppvärmning och vits på finska kl 09 i backen och sedan blev det luxuslunch kl 12 på internatet. Kl halv 2 fortsatte skidskolan tills det var mat igen kl 17. Däremellan tankade vi med lite kaffe och varm kakao. Efter middag då både tår och kinder tinat och man kände sig lagom mosad var det dags för ca 1h föreläsning gällande allt från säkerhet till hur hålla barngrupper. Eter detta släpade vi våra trötta kroppar tillbaka till hotellet och rakt in i bastun medan Danni beslöt sig för att ta en liten uppiggande flatarunda i spåret.

Såhär fortsatte dagarna och plötsligt var det sista dagen och det praktiska testet framför oss. Alla var relativt pirriga och nervösa och detta såg man på att gänget i min grupp sprang tur vis in i skogen för att kissa strax före de skulle genomföra auraplogningen i barnbacken.

Testena gick mycket bra och vi kan verkligen vara stolta över våra resultat och blicka fram mot nästa äventyr i La Grave som snart är här. Annars önskar jag alla fantastiska Vigun en god jul och ett gott nytt år.

 

Kram Linn