Månadens tur, Stigcykling

14 - 15 maj 2016

Hej alla! Nu är våren här och ett fint sätt att få njuta av våren är en helg med gått sällskap, fin natur och lite stigcykling, kom med på MÅNADENS TUR ;)

Ingen tidigare erfarenhet krävs, och alla är välkommna med!

Maj månads tur är en introduktion till stigcykling/MTB och äger rum i Västerby utanför Ekenäs. Vi träffas 14.5 kl 12:00 vid parkeringen nära Vitsjön och går genom lite utrustning och grunder innan vi ger oss ut på stigarna i området. Tanken är att cykla med lätt utrustning och enbart ha något att dricka med samt vad som krävs för ett litet mellanmål på vägen. Under cyklingen kollar vi olika körtekniker i olika typer av terräng samt njuter av våren. Runt sextiden tar vi oss tillbaka till bilarna och hämtar vår mat och övernattningsutrustning för att sedan med cyklarna ta oss till något av de fyra vindskydden som finns i området. Vi lagar mat gemensamt, tar det lugnt och kanske svalkar oss i sjön innan det blir dags att övernatta i vindskydd och tält enligt behov. Efter den gemensamma frukosten följande morgon för vi åter övernattningsutrustningen till bilarna och cyklar därefter med lätt utrustning ytterligare några timmar på områdets stigar.

Här är en liten smakprov på cyklingen i området vid ungefär samma tid på året: http://vimeo.com/92855938

Utrustning som krävs:
- Mountainbike eller fatbike. Det är svårt att hyra cykel i södra Finland, men det går säkert att fråga om lån på Viguforumet.
- Hjälm och (cykel)glasögon.
- För årstiden och vädret lämpliga kläder. Ha gärna skyddande cykelhandskar på.
- Liten ryggsäck eller ramväska/sadelväska med dricka, mellanmål och snacks.
- Enkelt reparationskit för cykeln med pump, extra innerslang, samt ett extra kedjelås till cykelns kedja.
- Övernattningsutrustning

Som turledare fungerar Peter Nylund, se www.yetirides.com

Anmälningar och förfrågningar skickas till [email protected] Sista anmälningsdag är 11.5.2016.

Parkeringsplatsen nära Vitsjön: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki…
Karta över Västerby friluftsområde: http://www.raseborg.fi/…/friluftsom…/vasterby-friluftsomrade
Ett typexempel på vad vi inte kommer att prova på: http://www.youtube.com/watch?v=xQ_IQS3VKjA

 För Vigu rf medlemmar:
 
 Kom ihåg mig
På kommande:
Aktuella Vigukurser (kalender):
  • Ingen aktuell kursinfo...

Vardagstur blir Vändagstur

15 februari 2020

Någon var så missnöjd idag morse. Raka motsatsen mot vad jag var dock. Trots en begynnande känsla av kisibrådska, makade jag rätt på alla kroppsdelar i min sovsäck i hängmattan där jag låg och tänkte på att det fortfarande var mörkt och att även om en mini-vigu i tältet bredvid högljutt ville något som ingen kunde förstå, så kunde jag förmodligen gott sova vidare en stund till.

En morgon som idag har blivit ett slående inslag i mitt liv under de senaste åren, ibland mer frekvent, ibland med längre pauser. Även om jag inte fattat ett lika aktivt beslut som Sara beskrev här i bloggen för inte så länge sedan, så har ett beslut av att ta sig på övernattningstur sakta växt fram och förverkligats. Och detta vill jag sannerligen rekommendera!

Jag har ett par vakio-vänner att vardagstura med. Oftast handlar det just om mitt i veckan-övernattning i någon närbelägen laavu. Efteråt är både vänner och jag alltid lika begeistrade över fiilisen på jobbet dagen då en vaknat ute i det fria - vad är det där magiska som en får av att på kvällskvisten ta sig ut i en mörk skog, elda, fixa simpelt käk, krypa ner i sovsäcken, snacka lite mer eller mindre strunt innan ögonlocken faller ihop... Dricka kaffe och sleva i sig kallnande gröt innan alla prylar trottas ner och vi återvänder till civilisationen.

Då jag sovit klart i morse hittade jag både stora och små viguiter vid en glatt sprakande eld vid vindskyddet i Roosinniemi i Tykö nationalpark där vi campat sen igår kväll. Den minsta hade förvandlats till sitt solstråliga själv igen smiley. Vi tillbringade en långsam och behaglig förmiddag på udden tills vi i olika etapper traskade till parkeringen för att åka hem och fortsätta helgen på våra egna håll.

Tusen tack till Sara för initiativet till en utenatt med vänner denna Vändag! heart

Det kan bli en hel del grejer då en mini-vigu är med i kombination med kort väg till bilen...

Morgonstund har guld i mund! Framför allt efter en stjärnklar natt som var pure magic!