Återanvänning av Julgran - ny Paddel?

28 januari 2020

Återanvänning av julgranen.. eller en ny paddel?

Vinter utan snö och is, skidorna är ännu på loftet. Vigu-utbildningen är färdig, vad skall jag hitta på?

-Tule mukaan „grönlantimelanveistokursille“ !

va det någon som sade under eskimorollträningen i simhallen i Åbo en söndag kväll. „Kaksi viikonlopua, la-su 10-15.“

 

Vi var 10 glada paddlere, några hade paddlad mycket, andra lite, någon hade jobbad en del med trä, andra inte alls och vi var ivriga att börja.

Det svåraste var att bestämma, hur lång och bred paddeln skulle vara och hur tjock och lång skaftet skulle vara. Med goda råd från Markku Kuittinen som drog kursen kunde vi till slut hitta passliga mått. Paddelns mått beror på paddlaren, den skall derfor mätas enligt axelbredde, handens storlek, kajakens bredde och slutligen for paddlingen. En grönlandspaddel för surf har t ex bredare paddelyta änn en vanlig turpaddel och används mera som stöd, medan en turpaddel har ett smalare paddelblad som avrundas för att kunna paddla tyst och smidigt.

Markku hade förberedd materailet, limmat störstadels kvistfrit gran så alla hade en 3kg-träbit till att börja med. Efterhand som vi hyvlade och slipade främ paddeln kom alla ned på under ett kilogram och rätt så raka linjer. Även en långa alaska-paddeln som är slät på power-sidan och kantat på den andra blev till.

Under tiden pratades det mycket om paddlingsteknik och möjliga utflyktsmål. Kanske vi träffas under våren för att testa de nya paddler tillsammans.  För Vigu rf medlemmar:
 
 Kom ihåg mig
På kommande:
Aktuella Vigukurser (kalender):
  • Ingen aktuell kursinfo...

Vardagstur blir Vändagstur

15 februari 2020

Någon var så missnöjd idag morse. Raka motsatsen mot vad jag var dock. Trots en begynnande känsla av kisibrådska, makade jag rätt på alla kroppsdelar i min sovsäck i hängmattan där jag låg och tänkte på att det fortfarande var mörkt och att även om en mini-vigu i tältet bredvid högljutt ville något som ingen kunde förstå, så kunde jag förmodligen gott sova vidare en stund till.

En morgon som idag har blivit ett slående inslag i mitt liv under de senaste åren, ibland mer frekvent, ibland med längre pauser. Även om jag inte fattat ett lika aktivt beslut som Sara beskrev här i bloggen för inte så länge sedan, så har ett beslut av att ta sig på övernattningstur sakta växt fram och förverkligats. Och detta vill jag sannerligen rekommendera!

Jag har ett par vakio-vänner att vardagstura med. Oftast handlar det just om mitt i veckan-övernattning i någon närbelägen laavu. Efteråt är både vänner och jag alltid lika begeistrade över fiilisen på jobbet dagen då en vaknat ute i det fria - vad är det där magiska som en får av att på kvällskvisten ta sig ut i en mörk skog, elda, fixa simpelt käk, krypa ner i sovsäcken, snacka lite mer eller mindre strunt innan ögonlocken faller ihop... Dricka kaffe och sleva i sig kallnande gröt innan alla prylar trottas ner och vi återvänder till civilisationen.

Då jag sovit klart i morse hittade jag både stora och små viguiter vid en glatt sprakande eld vid vindskyddet i Roosinniemi i Tykö nationalpark där vi campat sen igår kväll. Den minsta hade förvandlats till sitt solstråliga själv igen smiley. Vi tillbringade en långsam och behaglig förmiddag på udden tills vi i olika etapper traskade till parkeringen för att åka hem och fortsätta helgen på våra egna håll.

Tusen tack till Sara för initiativet till en utenatt med vänner denna Vändag! heart

Det kan bli en hel del grejer då en mini-vigu är med i kombination med kort väg till bilen...

Morgonstund har guld i mund! Framför allt efter en stjärnklar natt som var pure magic!