Helghalka i Seitseminen

29 februari - 1 mars 2020
Vid månadskiftet tog sig den här nyfödda Viguiten (till höger på bilden) en sväng till Seitseminens national park. 
 
 
Det var en frisk lördag vid lunch tid som vi anlände till naturcentret för att sedan starta färden runt "Virkatie". 25,9 km vandring och en övernattning var målet, men som så ofta blir det lite mer än så. Med en rinkka full med förväntan och Vigus nya vintersovsäck förstås, styrde vi i väg in i Seitseminens skogar.
 
 
Det tog inte länge innan jag insåg att jag också gärna skulle ha haft isbråddarna som min kusin gick och trallade med under skorna. I stället tog jag tillfället i akt och utropade "parkouuuur" och studsade runt off road över ljung och sten - det var i alla fall bra träning om inte annat.
 

 
Efter några timmar hittade vi fram till det första övernattningsstället. Där satt en yngre herreman och grillade korv. Han varnade om att halkan bara blir värre ju närmare Liesijärvi vi kommer, eftersom det har svämmat över och frusit på. Efter en kort paus med choklad och kaffe bestämde vi oss att fortsätta ännu den sista timmen i mörkret.
 
Framme vid Liesijärvi mötte vi tre män från Åbotrakten. Det var ju skottårsdag och allt, men varken förlovningar eller överäckande av kjolstyg blev av (som traditionen lyder). De hade redan lagt upp tälten och satt i gång elden. För oss var det bara att sätta oss ner och pusta ut efter strapatsen, som faktiskt var min första upplevelse av 16km med full packning. Att vandra visade sig inte vara någon konst, men att övernatta i den smällkalla lavun var lite mer "säätö" (som man säger på klingande finlandssvenska). Det jag ju inte hade räknat med, som en vinterövernattningsrookie, var att man visst behöver energi för att hålla sig varm om natten - så det blev några varv av kläder-på-kläder-av-balett innan jag hittade rätt och slumrade in i sovsäcken.
 
 
Under natten sjönk temperaturen och isarna sjöng och dånade utanför, men inne i sovsäcken var det tyst och skönt. Inte ens den snarkande kompanjonen brevid störde ron. Nästa morgon packade vi ihop och tackade för oss.
 
 
Men nu var vi igen en nationalpark närmare vårt mål att få uppleva alla nationalparker i Finland.
 
 
/Den nyfödde viguiten Julia Ingo med kusin Sofia Palmu
 
Ps. Resan var den sjätte nationalparken i Finland för Team Deijomeijo som man även kan följa på instagram deijomeijo


För Vigu rf medlemmar:
 
 Kom ihåg mig
På kommande:
Aktuella Vigukurser (kalender):
  • Ingen aktuell kursinfo...

Finlav*Lumiturvallisuus 1

11 - 15 mars 2020

Friåkning-Lyngen-Snööö<3 Utrustning jag lånat av vigu (som det finns 3 set av) spade sond transiver.

Förra året var mitt första år på en splitboard och efter att åkat snowboard i många år var detta kärlek i första ögonblick. Precis innan koronan blommade ut hade jag turen att njuta av Norges fjäll och ny fin puder-POW WOW! De var inte bara fin puder, det var en kurs som ordnades av Fredrik Aspö, även gammal viguit som ordnar kurser inom bl.a isklättring och friåkning. Detta var en grundkurs i snösäkerthet och hur man planerar säkra turer på egen hand. Det blev en riktigt lyxig kurs då vi endast var 2 anmälda och kursen ändå blev av. Vi hade super tur med vädret och förhållandena var mycket bra, ja nästintill perfekt. Eftersom vi endast var 2 deltagare, båda vigun, hade vi möjligheter att ställa frågor så mycket vi hann,  och kunde njuta lite mer än vanligt då allt gick mycket smidigare och snabbare då vi var en liten grupp. Vi fick lära oss använda olika verktyg för att följa med väder och prognoser, läsa kartor, tolka terrängen och mikroterräng, övade på att söka efter offer i lavin och njuta av härligt väder med ny fin puder och fick ha fjällen nästan för oss själva pga läget i hela världen. Att öva på att söka offer är något jag rekommenderar att öva på varje år, och Fredrik gav en bra ide att påvägen upp kan man på varsin paus gräva ner en transiver och de andra söker, win win med paus och lite rör på benen emellan varven. Det var helt grymt fina åk, även om dag 1 blev att finna tekniken igen för min del. Vi fick inkvartering på Magic Mountain Lodge trots omständigheterna och det tog hand om oss då vi hade lite problem att komma hem då bussar och annat stängdes ner i Norge lite före här hemma i Finland. Ja, det blev ju lite annat än planerat men allt ordnade sig till slut. Jag kan definitivt rekommendera kurser med Fredrik, han har ett härligt sätt att lära ut, man känner sig hörd och trygg i han sällskap. Utrustningen fungerade super och rekommenderar dem vart, låtomoss hålla all utrusting i skick och ta hand om dem väl. Hoppas på att vi i framtiden kan ordna någon resa till Lyngen med Vigu rf, det är en plats jag kommer att åka till igen, igen och igen. Be safe <3 Andi