Tankar om Corona och vedhuggning

23 mars 2020

Världen är i ett tillstånd som vi aldrig tidigare varit med om, det kan vi säkert alla vara överens om. Covid-19 ställer till det på många plan, även för en liten förening som Vigu rf. Lyckligtvis finns det många hoppingivande händelser som förhoppningsvis ni alla också lagt märke till!

Än så länge är det tillåtet att gå ut i naturen och vi rekommenderar det varmt för alla! Kom ihåg det rekommenderade 2 meters avståndet från andra människor (någon sa att det blir jobbigt för finnar, då det då blir en meter närmare än vad vi är vana med, hehe). Forststyrelsen säger också att man ännu kan besöka nationalparkerna och naturområden, men avråder att besöka flitigt använda områden (t.ex. Haukkalampi i Noux) och att sova i vindskydd och kåtor. Även Suomen Latu, som Vigu rf hör till, rekommenderar uppmanar oss också att ta oss ut! Läs om lite tips här (på finska).

Då du far ut i naturen kan du delta i Skogsmulleutmaningen. Styrelsemedlemmen Sara har med sitt företag Naawa hakat på Skogsmulles 30-dagars utmaning på att göra saker i naturen varje dag. Följ Skogsmulles utmaning på Instagram med #skogsmulle30.

Vigu rf har planerat in en Vårträff med vårmöte, som är ämnad för alla föreningens medlemmar, den 18.4 på Brännskär i Korpo skärgård, men vi följer med läget då det finns en stor sannolikhet att restriktionerna fortsätter och vi måste skjuta upp vårmötet i år.

På tal om att ta sig ut, så var det två viguiter i form av Markus och Virve som var i Ovanmalm igår och högg lite ved inför nästa säsong. Det blev förstås inte bara vedhuggning, utan även en massa snack (vi hade inte setts på väldigt länge!) och en liten lugn stund på bastutrappan där vi satt och beundrade den vackra vyn och det härliga vädret. Det blev inget sittande vid elden, eftersom eldplatsen konstant var upptagen av andra och det inte var läge att slå sig ner med någon - människor som var ute och njöt, precis som sig bör! Det finns dock en hel del kvar att hugga, ifall någon känner sig manad för lite skogsgym! Det “enda” som behöver göras är att klyva kubbarna och sedan rada dessa halvor på tork mellan t.ex. ett par närstående träd. Om du inte har en egen yxa, var då i kontakt med Virve för detaljer om hur du kommer åt yxan som finns i Ovanmalm. Se info på Facebook.

Följ oss på Facebook och på Instagram, vi återkommer med information om Vårträffen och vårmötet.

Håll er friska, ta hand om varandra och ut och njut!

Hälsningar,
Ville och VirveFör Vigu rf medlemmar:
 
 Kom ihåg mig
På kommande:
Aktuella Vigukurser (kalender):
  • Ingen aktuell kursinfo...

Vildörts-medvetandeström

17 maj 2020

Det är VÅR. Och på våren vill jag allt som oftast göra allt. Hela tiden. Och på en gång. En del skulle påstå att jag drabbas av något slag av vårmani. Det här veckoslutet hade jag bokat till att klättra, terrängcykla och rullskrinna. Men sedan kom den här takatalven. (Eller är det helt perus majväder?) I alla fall: typ hagel, snö, sol, regnbåge, hagel, regn, sol. På repeat. Våta klippor, mutiga stigar och söndriga lager. Som tur bor jag på lande, så mellan skurarna har jag gjort promenader i skogen och samlat vildörter av alla de slag. (Eller av några få olika slag, men målet är att utvidga repertoaren med några arter varje år.) Om ett par veckor är det växtkurs med Vigu. Kanske jag äntligen lär mig skillnaden på de olika fräknarna. I alla fall vill jag lära mig urskilja den där ätliga superfood-versionen: Åkerfräken, från dess giftiga släktingar. Igår plockade vi harsyra, ängssyra, kirskål, nässlor, mjölkört, maskrosblad, björkknoppar och murklor. Man måste börja kocka ganska mycket för att få det att gå åt. Att torka och frysa går ju också. JEE! Våren är helt bäst! Även om det kommer hagel varje dag!

Ps. Om nån har tips om fräknarna tas de gärna emot <3 <3 <3